Welkom
Rules
Guide
Time line
Key words

P l o t ;
Een gewone voorbijganger zal het niet merken, maar er is iets vreemds aan de hand met het rode gebouwtje bovenop de kliffen in het kleine kustdorpje... Wat op het eerste gezicht een normale vuurtoren lijkt, vormt namelijk de ingang tot de tijdslus van Miss Bluebonnet. Niet iedereen kan de zich steeds herhalende dag in juli van 2011 binnentreden. Enkel zij die drager zijn van een recessief gen dat zich in hun DNA heeft gemanifesteerd en wat door hun aderen stroomt, zullen toegang krijgen tot de lus. Zij beschikken over een gave. Hun 'bijzonderheid' maakt het dagelijks leven voor hun niet gemakkelijk, en er ligt constant gevaar op de loer... Lees verder!

T e a m
Admin
Louise
Mentor
Lyana
Mentor
Zeal
Mentor
Sam
Mentor
Laurice
S w a pC o u n t
#

C r e d s ;
Alle codes, teksten en afbeeldingen behoren tot de rechtmatige eigenaar of eigenaresse en mogen daarom nooit zonder toestemming gekopieerd of overgenomen worden. De site is gecodeerd en vormgegeven door Vera en wordt gehost op Actieforum. Het idee van deze RPG is gebasseerd op de boekenreeks Miss Peregrine's Home for Peculair Children van Ransom Riggs. Dit forum is getest in de volgende browsers:


15 oktober 2016Deel | 
 

 Wat is RPG?

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Ga naar beneden 
AuteurBericht
Louise Bluebonnet
Momma Burd
Momma Burd
avatar

PROFIELAantal berichten : 1327
IC-berichten : 137
Registratiedatum : 02-10-16
Leeftijd : 20
Accounts :
. Louise
. Ethan
. Clarke
. Parker
. Carina
. Maybel

RPG SHEET
Character sheet
Bijzonderheid: Ymbryne
Uiterlijke leeftijd: 34
Quote: Intelligence without ambition is a bird without wings

BerichtOnderwerp: Wat is RPG?   ma nov 21, 2016 11:05 pm

r p g - c u r s u s
Als kind heb je vast poppetjes getekend door te beginnen bij het hoofd, het papiertje om te vouwen, en vervolgens door te geven aan je vriend(in), zodat deze de rest van lichaam af kon maken. Het eindresultaat was een poppetje van jullie beide invullingen. Dit is RPG in het kort. Textbased RPG -Roll-Playing Game- zoals wij dat op dit forum kennen, is een het schrijven van een verhaal vanuit het perspectief van je eigen karakter, samen met andere karakters. In plaats van een vaste verhaallijn heeft een speler met zijn personage dus veel invloed op het verhaal.

Bij RPG is het van belang dat je 'sociaal' schrijft. Dit wil zeggen, dat je rekening houdt met je medespelers (de andere karakters). Dit doe je door te letten op een aantal punten.

[1] Ingaan op je medespeler
Als je ooit een lesje improviseren hebt gehad tijdens toneel, weet je dat het belangrijk is dat je meegaat met je tegenspeler. RPG is net als improviseren; je weet niet wat de ander met jouw informatie gaat doen. Het werkt hierbij het makkelijkste als je meegaat in de informatie die jou gegeven wordt. Hierbij hoort de regel: Zeg nooit nee. Dit moet natuurlijk met een korrel zout genomen worden, er zijn genoeg redenen waarom je karakter nee zou kunnen zeggen. Het zorgt echter voor het onnodig stroef verlopen van een topic (= Een nieuw onderwerp binnen een forum waarin berichten geplaatst kunnen worden, dit bericht (post) vormt bijvoorbeeld onderdeel van het topic 'Wat is RPG?') als je de aanwijzingen van een ander voorbij laat gaan. Een voorbeeld:

KARKATER 1: 'Zullen we naar buiten gaan?' zei hij, terwijl hij uit het raam keek. Daar lag namelijk de bal die hij zo graag terug wilde.

✗ ANTWOORD: 'Nee,' antwoordde ze. Het was vast koud buiten. Ze rilde al bij de gedachte.
✓ ANTWOORD: 'Oké dan,' zuchtte ze. Het was vast koud buiten, maar ze zou het wel overleven.

[2] Verwerk informatie van de ander
Wat de bespeler van het karakter voor jou heeft geschreven, is informatie die je in je topic kunt verwerken. Je schrijft namelijk verder vanaf het einde de post die je karakter als laatste geschreven heeft. Voordat je een nieuw stuk van het verhaal beschrijft, is het wenselijk dat je de informatie die een ander je gegeven heeft meeneemt. Je laat je karakter reageren op deze informatie. Stel, je bent geëindigd met: 'Ze dronk met gulzige tegen en zette vervolgens haar glas neer.'

KARAKTER 1: Hij keek vol verbazing toe hoe het meisje de inhoud van het glas achteroversloeg en het glas op het aanrecht zette. Hij trok een wenkbrauw op. 'Dorst?'

✗ ANTWOORD: 'Ja, ik had zoveel dorst dat ik wel een meer leeg kon drinken,' grapte ze.
✓ ANTWOORD: Ze voelde hoe de jongen zijn ogen op haar had gebrand terwijl ze het glas leegdronk. Hij had zelfs verbaasd een wenkbrauw opgetrokken. 'Dorst?' vroeg hij, met een ietwat beoordelende ondertoon. 'Ja, ik had zoveel dorst dat ik wel een meer leeg kon drinken,' zei ze, de toon van blik vertalend.

[3] Beeldend schrijven
De voorbeelden hierboven zijn voor het gemak korte zinnetjes. Je post wordt echter veel interessanter als je kunt uitwerken hoe je karakter de wereld om zich heen meemaakt. Zo kom je snel tot een beeld van wie je karakter nu eigenlijk is en gaat het schrijven van verhaallijnen een stuk vlotter.

✗ VOORBEELD: Hij stapte de bibliotheek binnen, pakte een boek en nam het mee terug naar zijn kamer.
✓ VOORBEELD: Zijn voet lag aarzelend op de drempel. Voor hij naar binnen ging, snoof hij de geur van de oude boeken op. Waarom wist hij niet, maar dat was nu eenmaal een gewoonte van hem geworden. Waar de boeken voor een ander misschien muf en oud roken, was de geur voor hem veilig en vertrouwd. Hij blies zijn ingehouden adem weer uit en stapte over de drempel. Voor hij het wist, lagen ze vingers al op de ruggen van de boeken, terwijl hij de rijen met planken afliep. Grinnikend haalde hij zijn hand weer weg, om te zien dat zich een dikke laag, grijze stof op zijn vingertoppen had gevormd. Focus, riep hij zichzelf tot bezinning. Hij was hier met een doel. Met de vingers van zijn andere hand trommelde hij tegen zijn kin. Aha, daar stond het. Triomfantelijk trok hij het boek uit de kast. Met een laatste blik op de rijen kasten trippelde hij terug naar de overloop. Het was koud in zijn haast flinterdunne pyjama. Missie twee: snel in bed geraken.

[4] Don'ts
Enkele punten die je bij het schrijven van een goed topic/post wilt vermijden:

P O W E R P L A Y - Dit is een vorm van 'foutieve' RPG waarin een karakter het andere karakter fysieke/emotionele schade toedient zonder toestemming van dit karakter. Je kunt er namelijk niet vanuit gaan dat je karakter sterker is dan het andere karakter.
✗ Richten, een pijl afvuren en beschrijven hoe deze het andere karakter raakt;
✓ Richten, een pijl afvuren en het andere karakter laten beslissen of hij/zij geraakt wordt.

G O D M O D D I N G - Dit is een vorm van RPG die we willen vermijden waarbij een karakter té krachtig is. Hij/zij kan bijvoorbeeld perfect omgaan met alle wapens, vier talen spreken en is hypersociaal -dit is niet het meest realistische beeld. Dit karakter wordt dan al snel verheven boven de anderen. Dit vermijden we door karakterkaarten te maken. Als je karakterkaart is goedgekeurd, kun je ervan uit gaan dat je niet aan het godmodden bent. Houd er in de RPG dus rekening mee dat er sommige dingen zijn die je karakter niet kan doen; je karakter is niet perfect en zeker niet krachtiger dan het andere karakter.

M E T A G A M I N G - Bij metagaming gebruikt je karakter zijn OOC (= Out Of Character) kennis in IC (= In Character) gedachten, handelingen en/of gedrag.
✗ Een karakter uit de middeleeuwen dat beschikt over allerlei technologische kennis;
✗ Het nieuwe karakter dat in een topic, zonder introductie, de naam van het andere karakter kent;
✓ Het waarnemen wat een ander karakter doet en hier op inspelen, zoals beschreven bij stap 2.

R E T C O N N I N G -Hierbij negeert je karakter het feit dat een belangrijke IC gebeurtenis is gebeurd.
✗ Je karakter is gewond geraakt in een gevecht en even later voelt hij niets meer van zijn wonden en kan hij weer over tot de orde van de dag;
✓ De relatie van je karakter is zojuist uitgegaan, en hij/zij veranderd hierdoor wat van karakter. Zijn/haar kijk op dingen wordt aangepast en hij/zij is misschien niet meer het vrolijke karakter dat hij/zij altijd geweest is.

:!: Het belangrijkste van bovenstaande punten is, dat je niet voor een ander karakter gaat schrijven. Laat het aan de volgende post van je medespeler over hoe het karakter reageert op de handelingen van jouw karakter.

Hopelijk heb ik duidelijk neer kunnen zetten wat RPG precies is. Vragen zijn altijd welkom, het is niet zomaar iets om je eerste RPG te beginnen. Je kunt je vragen stellen onder het forum 't r a i n i n g', een privébericht sturen naar Girolamo of Louise, of je kunt je vraag stellen door een topic te openen in de vorm van je eerste RPG-post! Je krijgt dan feedback van een van onze trainers en kunt zo oefenen voor je de échte RPG-wereld betreedt. Kijk voor inspiratie gerust rond, lees enkele topics en onthoudt; fouten maken is menselijk.

Groeten,
Het Team.
_________________

theme x voice x more
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://peculiarchildren.actieforum.com/t10-louise-catherine-left
 
Wat is RPG?
Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Peculiar Children :: 
G e n e r a l
 :: t r a i n i n g
-
Ga naar: